Sunday, August 12, 2012

Cikgu yang gagal

Kemeriah suasana kelas tiba tiba terganggu oleh kehadiran seorang guru ganti baru. Guru ganti yang masih segar bercuti semester berjalan dengan penuh gaya memasuki perut kelas.Seraya dengan itu terdengar pekikan ketua kelas mengucapkan "selamat pagi chegu" diikuuti dengan laungan gemuruh  suara koir segelenap penduduk kelas 4 Musytari.

selesai memberikan arahan supaya semuanya duduk,guru baharu itu lantas menulis sesuatu di papan hitam. Tugas yang diamanahkan kepada guru itu maha besar,mengajar anak anak pribumi masarekat asli tentang bahasa inggeris. 

"hari ini kita akan belajar tentang makanan nasional Malaysia yakni dalam bahasa inggerisnya Malaysian national food". Dengan penuh energetik guru baharu itu melontarkan soalan "boleh tolong senaraikan pada cikgu,contoh makanan Malaysia yang popular?"Bangun seorang murid india menyampaikan jawapan "roti canai cikgu !!!" diikuti oleh murid melayu "nasi lemak cikgu !!!!". Guru baharu itu tersenyum melihat kepintaran anak anak muridnya.

Lantas bangun pula murid pribumi asli memberikan jawapan " kura-kura bakar cikgu!!!!!" diikuti dengan beberapa jawapan lain seperti kera panggang,sup katak,serta tikus gorang.

maka termanggulah guru baharu itu di hadapan papan hitam sambil tangan kanan memegang kapur dan tangan kiri menggaru kepala........dan guru ganti baharu itu adalah aku...