Thursday, July 7, 2011

Aku,Kopi,Chairil Anwar dan Keroncong Untuk Ana

setelah hampir 3 minggu bergelut dengan penyakit,hari ini gua rasa ada sihat sikit untuk menulis. Yelah kalau dah 3 kali tukar antibiotik,tiap-tiap malam muntah,every moment batuk sampai tuan rumah syak gua kena santau apa kes. Ini pon gua harap gua dah mula untuk recover. Bukan apa,gua dah tak larat tak buat apa-apa...hanya baring saja....pergi lab pon assist orang,kerja gua bila pula nak jalan ye dak.

gua sedang dengar lagu keroncong untuk ana........tetiba fikiran gua melayang-layang,terfikirkan betapa seorang wanita mampu mempengaruhi seorang lelaki untuk menghasilkan karya yang sangat menyentuh jiwa. Sepertinya wanita itu satu tonik,satu dadah,maupon satu perskripsi untuk menyempurnakan satu kaya seni itu. M.Nasir dan Chairil Anwar nama yang tidak asing lagi sebagai seorang anak seni. Mungkin ramai yang mengenali M.Nasir,seorang penyanyi,pemusik,komposer,dan artis yang sangat disegani kerana karya-karya beliau yang lain daripada yang lain....ianya puitis,siniskal,dan simbolik. Kau kena lapangkan minda kau,luaskan hamparan pemikiran kau...kemudian kau akan berjalan bersama irama nya.

Chairil Anwar pula,mungkin tak ramai yang mengenalinya...tetapi jika buku "AKU"yang rangga baca dalam filem ada apa dengan cinta gua pasti,ramai yang akan kenal. Ya,itu karya Chairil.....karya yang berjaya merevolusikan penulisan puisi indonesia...puisi anak muda ini banyak dipengaruhi oleh kisah hidupnya yang sukar,itu yang menjadikkannya seorang pejuang.Malangnya,umurnya tidak panjang.......pada umur 27 tahun,beliau meninggal dunia....memang lumrahnya,orang hebat mati pada umur 27 agaknya (Kurt Cobai,Janis Joplin, Jim Morrison,Jimi Hendrix etc).Tapi karya beliau segar sampai ke hari ini....kata-kata beliau yang gua agak suka "mampos (mati) dikoyak-koyak sepi". sesuai untuk manusia pemimpi macam gua.....

p/s: Kepada Siti Khadijah Salleh dan Fareha Razali ,selamat hari lahir versi ucapan terlewat !!!!!!!