Saturday, July 28, 2012

Aman itu bukan Senyap

Usai makan sekeping coklat bar dan setin air kopi pokka,gua bukak fesbuk. Biasalah dalam fesbuk ni macam macam berita ada,berita minah ni berbuka makan nasi lah,berita brader ni pei terawih lah,hatta paling lucu berita politik malaysia. Asas yang gua pegang senang aja..........kalau tiada bukti dan tak terjadi pada gua,gua tak akan percaya. Sebab nya pada gua,dalam dunia maya ni it can be true neither wrong. Dan gua paling mual bila ada orang yang menyebarkan sesuatu yang belum tentu sahihnya.....tak kesahlah bik mama punya cincin 24 juta ke....najib bomb jelitawan monggol ke.....nak aziz solat terawih 800 rakaat ke....karpal singh naik wheelchair pakai turbo ke....maupon uncle anwar meliwat pakai jeli cap KY. Bukan apa,bukan semua orang rajin untuk menilai balik cerita cerita yang diketengahkan,dan banyaknya rakyat malaysia ni suke digest   sesuatu cerita itu tanpa mengkaji.

sebagai contoh,hari ini gua tertarik dengan isu etnik rohingya yang ditindas di myanmar.Gua tengok banyak sangat post yang menunjukkan masyarakat di myanmar ditindas oleh etnik rakhine. Gua personally agak menyirap jugak dengan rohingya yang ada kat malaysia ni,bukan apa....kalau mereka datang minta sedekah,dan kita bagi maka lepas tu 100 lagi yang akan datang mengerumuni kau.Kalau tak dibagi mereka ini akan tetap berdiri buat muke tak puas hati depan kau.Tapi itu bukan perkara asa dalam entry ni.....

perkara asanya adalah solidariti kita sebagai pengguna laman maya. gua tengok ada beberapa gambar yang di post dalam fesbuk, blog, maupon carian google yang menunjukkan gambar kekejaman dan penidasan terhadap rohingya ini tidak tepat,malah ada yang dimanipulasi oleh sesetengah pihak.Gua tak nafikan,memang ada  berlaku keganasan etnik di burma tetapi gambar gambar yang dipaparkan kadangkala tidak benar sama sekali.
 sebagai contoh gambar diatas menunjukkan gambar kononya mayat etnik muslim disembelih macam ayam daging oleh penganut budha di burma. Tetapi tahukah anda sebenarnya gambar diatas etnik tibet membantu menyelamatkan mangsa gempa bumi yang berlaku di china pada 2010?

ini pula gambar yang dikatakan menunjukkan gambar etnik rohingya dibunuh  di burma sedangkan sebenarnya ia adalah gambar penunjuka perasaan ditahan pihak berkuasa thai pada tahun 2004 di daerah tak bai.....di bawah adalah gambar sebenar
selain itu ada lagi gambar yang menunjukkan muslim burma yang dibakar dan wartawan hanya mengambil gambar tanpa memberikan pertolongan. Dan dengan slumber ramai yang komen komen tanpa usul periksa.What a typical malaysian !!!!!.
sedangkan gambar sebenar menunjukkan seorang aktivis tibet membakar diri nya sendiri untuk tunjuk protest presiden china yang datang melawat india pada march lepas.

Kemanakah hilangnya pancha indera kita semua?adakah kita hanya tahu melahap apa sahaja yang dihidangkan kepada kita tanpa kita perlu tahu apa yang kita lahap itu? time nak pilih makan tahu pula kita kaji halal haram,hatta ada yang sampai kaji kod bar dan serial number makanan demi mempastikan makanan itu bebas dari unsur BABI.tapi tahukan anda makan BABI dan menyebarkan fitnah sama saja haram dia?. Itu sebab gua dah mual dengan info info tanpa kesahihan dalam dunia maya ini.

wake up malaysian....kita orang berilmu,ilmu untuk celik pemahaman,ilmu untuk celik mengkaji,kini dunia hujung jari,semua boleh selidik melalui talifon bimbit.Talifon bimbit canggih-canggih tu bukan hanya untuk rakam klip 3gp awek gersang maupon melayari laman youporn dan redtube. Its more than that my folks friends. Think before you LINK


p/s: gua dengor ada minah yang dapat nobel prize for peace dekat myanmar.......but she keep remain SILENCE.